SAD Prešov zakúpila 10 nových autobusov pre prímestskú dopravu

30.10.2009 Prešov

Na cestách Prešovského kraja bude už v najbližších dňoch jazdiť ďalších 10 nových autobusov.
Do ich nákupu investovala spoločnosť SAD Prešov viac ako 1,7 milióna eur (51,21 milióna Sk) a budú prioritne slúžiť na prepravu cestujúcich v rámci prímestskej dopravy, ktorú vo verejnom záujme dotuje Prešovský samosprávny kraj (PSK).
Predseda predstavenstva a. s. SAD Prešov Milan Žipaj pre TASR povedal, že v priebehu tohto roka spoločnosť zakúpila spolu 20 autobusov za 3,6 milióna eur (108,45 milióna Sk). Prvých 10 vozidiel s dĺžkou 12 metrov jazdí na linkách už od marca.
\"Teraz spúšťame do prevádzky ďalších 10 autobusov s dĺžkou 10,5 metra. Autobusy majú základné parametre 41 miest na sedenie a 33 miest na státie. Predpokladáme, že tými kratšími autobusmi bude úspora hlavne v nákupnej cene a úspora, ktorá sa týka spotreby paliva, \" spresnil Žipaj. Za prvých 9 mesiacov tohto roka sa oproti rovnakému obdobiu vlani znížila frekvencia cestujúcich v priemere o viac ako 11 %, a preto podľa neho investovali do nákupu menších vozidiel.
Prešovský dopravca na jar tohto roka uzavrel dohodu s vyšším územným celkom, v ktorej sa zaviazal, že v najbližších 8 rokoch výrazne obnoví svoj vozidlový park a nakúpi celkove 120 autobusov. Spolu s ostatnými troma spoločnosťami SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty Stará Ľubovňa by mali počas tohto obdobia nakúpiť celkove 400 nových autobusov.
Štyria zmluvní dopravcovia sa dohodli aj na spoločnom postupe, a preto uskutočnili aj spoločné výberové konanie. To sa však netýka spomínaných 20 prešovských autobusov, nakoľko tie boli objednané ešte pred uzatvorením zmluvy s PSK. Financované sú prostredníctvom leasingu. V súčasnosti SAD Prešov vlastní 206 vozidiel, z ktorých približne 40 % prekračuje predpísanú hranicu veku 16 rokov.
Autobusy SAD Prešov najazdia v priebehu roka asi 14 miliónov kilometrov na všetkých linkách vrátane prímestskej, diaľkovej, nepravidelnej a medzinárodnej dopravy. Podľa ekonomickej námestníčky Oľgy Ištvanovej od začiatku tohto roka prepravili viac ako 10,87 milióna cestujúcich. Spoločnosť zamestnáva 357 pracovníkov, z čoho je 259 vodičov. Priemerný plat vodiča sa pohybuje na úrovni 684 eur (20.606 Sk), čo predstavuje 6-% nárast oproti minulému roku.
Vzhľadom na zaznamenaný pokles počtu prepravovaných osôb, ktorý sa prejavil vo všetkých formách dopravy, spoločnosť dočasne pozastavila prevádzku niekoľkých zahraničných liniek.
 

Vyberte región